Fysieke gezondheid, gezondheid

Gezonde leefstijl voor blij ondernemend leven

Jacqueline Moleman

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Gezonde leefstijl voor blij ondernemend leven

De dag dat mijn gezondheid voorgoed veranderde

Een Facebook messenger berichtje: ‘Ik vind je een toffe vrouw. Zullen we een keertje koffie drinken?’ Poeh…dacht ik. Ze vindt me tof. Ze moest eens weten…Ik voelde me ellendig en stond op het punt mijn onderneming op te geven. Want wie was ik – met mijn altijd duffe gevoel, niet meer vooruit te branden, hoe kon ik nog mijn professionele enthousiasme opbrengen om ondernemers te blijven coachen? Ik sputterde tegen. Geen tijd. Maar dat had ik wel. Ik had heel veel tijd. Ik had alleen geen energie. Dus we gingen koffiedrinken. Ze stelde de juiste vragen. Ze luisterde naar me. En ze had een oplossing voor me.

…Flashback…
Dit was al heel lang het plaatje: zakenvrouw, ondernemer en langdurig bekend met rugpijn en blaasontstekingen.

Ik was begin dertig en was net voor de tweede keer moeder geworden. Mijn zoon en dochter besloten samen om me nog vijf jaar lang elke nacht uit m’n slaap te houden. Toen ze eindelijk beiden de hele nacht door gingen slapen, was ik zo opgelucht omdat ik dacht dat ik met een fatsoenlijke nachtrust me energieker zou gaan voelen. Maar naarmate de tijd verstreek en mijn kinderen me ’s nachts niet nodig hadden, realiseerde ik me dat ik nog steeds worstelde met mijn energieniveau. Ik werd uitgeput en moest mezelf de hele dag door slepen, om ’s avonds weer in bed te ploffen en dan misschien vijf uurtjes te slapen.

Sporten helpt, toch?

Ik wist dat elke dag sporten zou helpen om op natuurlijke wijze mijn energieniveau te verhogen. Dus ik liep en liep, elke dag, kilometers lang. Maar toch veranderde er niets. Ik was niet alleen uitgeput, ik was ook ontmoedigd dat niets van al dat lopen me leek te helpen om het ‘babygewicht’ te verliezen. Ik voelde me zelfs zwaarder dan ooit. En het ergste was dat ik me als moeder schuldig voelde. Dag en nacht was ik voor mijn werk onderweg. En als ik dan thuis was, had ik twee kleine kinderen die me nodig hadden … die wisten dat ik thuis was en wilden dat ik midden in de nacht met hen kon spelen en knuffelen.

Maar meestal kon ik het gewoon niet. Ik was te moe en leek de hele tijd dat ze wakker waren te wachten op de tijd dat ze naar bed zouden gaan. Dit was niet het leven dat ik me had voorgesteld voor mijn kinderen. Ik had altijd gedacht dat ik een van die actieve, leuke liefhebbende moeders zou zijn die ik mezelf beloofd had te zijn … niet iemand die constant moeite had om alle ballen hoog te houden.

Als je arts niets meer voor je kan doen

Als een vrouw die vanaf 14-jarige leeftijd worstelde met blaasontstekingen, wist ik zeker dat het veelvuldige gebruik van antibiotica mijn darmen volledig gesloopt had. Ik voelde me wanhopig en ging naar mijn uroloog in de hoop dat ze me zou kunnen vertellen wat er aan de hand was. Ze zei de juiste dingen, bestelde bloedonderzoeken en sloot verdere ziektes uit. Maar toen, drie dagen later, was ik geschokt toen ze zei: “Jacqueline, je testresultaten liggen binnen het normale bereik … je plasbuis is vreemd gevormd …we kunnen niets anders meer doen.” Dat was al de tweede keer dat ik die tekst hoorde. De eerste keer was bij de chiropractor. Mijn pijn door mijn aangeboren rugafwijking zou nooit meer verdwijnen, maar begon nu ook steeds meer op te spelen door mijn toenemende gewicht…

Wat?! Dacht ik. Hoe kan dat kloppen? Er moet toch een reden zijn waarom ik me de hele tijd zo moe voel, om nog maar te zwijgen over mijn gewicht dat alsmaar hoger wordt? De dokter veegde mijn tranen af en zei … ‘Kijk Jacqueline, je bent moeder, je bent kostwinner, je reist internationaal, de overgang komt eraan. Heb je overwogen dat wat je voelt ook gewoon een normaal onderdeel is van deze periode in je leven? ‘

Ik had het gevoel dat mijn hoofd zou exploderen. Ik wist diep in mijn hart dat wat ik voelde op geen enkele manier ‘normaal’ was. Toch zag ze de noodzaak niet in om nog verder te onderzoeken. In wanhoop vroeg ik of er nog iets was dat mogelijk zou kunnen helpen. De uroloog luisterde nog nauwelijks naar wat ik te zeggen had en stuurde me de deur uit met een herhaalrecept (!) antibiotica en de woorden: ‘Dit zou het moeten doen.’ Ik wist gewoon dat het niet klopte.

Thuis loste ik op in tranen van frustratie en wanhoop. Diep van binnen wist ik dat ik niet gek werd – deze uitputting, gewichtstoename en humeurigheid was op geen enkele manier “normaal”. En ik was het zat om zo mijn leven te laten verpesten. Een oplossing vond ik niet. Hardlopen ging niet meer. Mijn voortdurende rugpijn was af te lezen van mijn gezicht. Blaasontstekingen en periodes van extreme vermoeidheid bleven elkaar afwisselen.

Flashforward
…ik deed de gezondheidskuur

en de resultaten waren echt geweldig – mijn overgewicht leek gewoon weg te glijden, ik kon ’s nachts slapen, mijn energieniveau schoot omhoog en ik was eindelijk weer die leuke, gelukkige Jacqueline die mijn familie – en ikzelf –  zo hadden gemist. Ik was zo opgelucht en opgetogen … en dat ben ik nu nog nog steeds! Geen jojo-effect of terugval meer. Een totaal nieuwe mij. Ik ging weer lekker ondernemen, halve marathons lopen, heerlijk!

Nader onderzoek

Maar wat me nog steeds dwars zat, was hoe moeilijk het toen was geweest om me gewoon weer als mij te voelen, hoe de artsen me niet konden helpen met al mijn pijn. Bovendien was er een extra aspect dat zich oploste. Mijn time-management problemen waren ook verdwenen ook als sneeuw voor de zon. Ik had mijn focus weer terug! Ik vroeg me af of dat ook gold voor andere ondernemers, of zij hetzelfde voelden als ik en wanhopig waren op zoek naar antwoorden.

De laatste tijd heb ik honderden wetenschappelijke tijdschriften gelezen op het gebied van gezonde darmen en gezonde leefstijl, genoeg om het verschil te begrijpen tussen hoe ik me nu voel en beweeg, ten opzichte van hoe ik me bijna twintig jaar lang heb gevoeld. Ik luisterde ook naar de mening van verschillende andere leefstijl-professionals, waaronder een geweldige homeopatische arts. Na nog veel meer onderzoek, gecombineerd met mijn eigen ervaring, kan ik zeggen dat dit het beste is wat me tot nu toe is overkomen: dit gezondheidsniveau, dit energieniveau te bereiken en te behouden om mijn beste ondernemende leven te leiden. Vitaal ouder worden met behoud van levenskwaliteit.

Een nieuwe start

Dus toen besloot ik alles wat ik voor mezelf had ontdekt over gezond ondernemen toe te voegen in mijn coachingsprogramma, zodat ook andere ondernemers hun optimale leefstijl ontdekken, alvorens te denken dat ze ‘slechte’ ondernemers zijn. Zo ontstond een nieuw startpunt in mijn coaching… uit zelfzorg … door die ene dame met wie ik ging koffiedrinken. Ik ben haar nog steeds eeuwig dankbaar.

Want een suboptimaal gevoel in je ondernemende leven… da’s niet oké, da’s niet aantrekkelijk en dat verkoopt niet. Hoe energievol ben jij en hoe blij voel jij je met je mentale, fysieke en financiële gezondheid?

Jacqueline Moleman

Auditief ingesteld. Helder wetend. Met beide voeten op de grond. Met een enorme drive en ambitie om mijn beste blijmoedige ondernemende leven te leiden en mijn professionele vaardigheden met jou te delen. Want ik houd van het leven en van tailor made aandacht voor briljante ondernemers zoals jij, die een uniek verschil maken.

Jacqueline Moleman - Over Verbindend Zakendoen

​Ook interessant:

Leave a Reply:

  1. Ik voelde me ook zo uitgeput toen de kinderen klein waren en ik was toen wat je noemt een huismoeder. Later de overgang waarin ik ineens overklaarbare klachten kreeg en onophoudelijk gewichts toename. En een huisarts die zelf nog lang niet in de overgang zat en het ook niet kon begrijpen. Gelukkig kende ik jou en zag ik bij jou de resultaten van de kuur. Na een jaar ook nog steeds slank en energiek. Ik blijf je volgen 😉

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Word Gezondernemer

​​​​We doen dit samen! Boek hier een korte telefonische afspraak en ik sluit je aan op de informatie die jou in no-time brengt naar mentaal, fysiek en financieel vrij gezondernemerschap.