Financiële gezondheid, gezondheid

De illusie van geld

Jacqueline Moleman

Ik daag je uit om weg te stappen van de illusie dat geld je vrijheid geeft, dat je omstandigheden je geluk bepalen of dat de mening van anderen over jou bepalen wie je bent. Want geld wordt vaak gebruikt als meetlat voor rijkdom. Eerder vertelde ik al dat dat voor mij helemaal niet meer geldt: mijn hoeveelheid vrije tijd is voor mij veel belangrijker.

De geldillusie die ik wil ontmaskeren is dat geld vaak wordt gebruikt als excuus om niet in je briljantie te stappen. Niet je beste zelf te zijn.

Want weet jij het volgende echt, echt zeker?

 • Voor meer geld moet ik harder werken
 • Zonder geld ben ik eenzaam
 • Zonder geld hoor ik er niet bij
 • Met geld vinden mijn vrienden me aardiger
 • Als ik meer geld heb, dan heb ik vrijheid
 • Als ik zoveel geld heb, ben ik gelukkig.
 • Als ik een huis bezit, ben ik gelukkig

Als…dan…is een onderhandeling met jezelf. Die onderhandeling wordt nooit een Win-Win. Wat geef jij op in die onderhandeling met jezelf? Je energie? Je tijd? Je eigenwaarde? Je gezondheid?  Je overtuigingen? Je talenten? Je…geluk? Het is jouw verslaving. Je hebt je focus op geld verdienen om te ‘overleven’ verheven tot de heerser van jouw gedachten. Die gedachten houden je veilig waar je bent. Zo hoef je het niet anders aan te pakken. Zo hoef je niet de eerste stap te zetten. Zo hoef je niet jouw briljante jij uit te pakken

Mijn droom

Toen ik volwassen werd, was mijn grootste droom om in een villa te wonen. We werkten er hard voor en in mijn 36e levensjaar was het zover. Na tien jaar verkocht ik mijn eerdere droomhuis weer. Was deze villa ooit van mij geweest? Niet echt. Had ik er veel gewoond? Nee, ik was nog meer aan het werk geweest om de hypotheek te kunnen blijven betalen. Was het mijn bezit geweest? Nou nee, de hypotheek was in tien jaar nog niet afbetaald. Bezit, geld om een villa te kunnen bezitten: het was geen garantie voor mijn blijdschap en het voelde niet als rijk leven… Integendeel.

Financieel welbevinden is een stemming. Een gevoel. Bevrijd jezelf van het gevoel dat de maatschappij je eerder oplegde over geld. Alsof alles beter wordt zodra je genoeg geld hebt. En alsof het nu dan niet goed genoeg is. Kijk eens om je heen. Wat is er allemaal wel? Hoe kun je daar nu ter plekke blijer mee zijn?

Stel je voor dat Michael Jordan opeens vergeet dat hij een ongelooflijk getalenteerd basketbalspeler is. Dat hij alle bovengenoemde overtuigingen heeft en niet tienduizend keer mis-schiet op een basketbalveld om de beroemdheid te worden die hij is. Wat als jij dezelfde briljantheid in je hebt? Zou jij die tienduizend keer halen? Of werd je afgeleid door je geld-probleem, je situatie of de mening van anderen?

Wat is rijk leven?

Het is mijn stellige overtuiging dat iedereen een briljante ondernemer kan zijn. Je hoeft het alleen maar uit te pakken. Zodra je stapt in de magie van wie je bent, wordt dat geld-probleem waarover je je nu zorgen maakt, als vanzelf geregeld. Stel dat ik je rijk zou kunnen maken met meer geld.  Of dat ik je rijker kon maken door je naar een rijk leven te begeleiden? Wat is dan jouw definitie van een rijk leven? Was dan alles opgelost voor je? Leefde je dan nog lang en gelukkig?

Blijkbaar werkt het zo niet helemaal. Je wilt niet weten hoeveel ondernemers ik heb aangeboden om ze te helpen aan het begin van hun extra inkomen. De eerste 500 euro per maand. En meer. Blijvend, voor de rest van je leven.

 • Zodat je niet meteen onthand bent als je ontslagen bent
 • Zodat je jezelf niet onder tijdsdruk opnieuw hoeft uit te vinden
 • Om meer tijd met je gezin door te brengen
 • Om meer zekerheid te ervaren dat je deze maand relaxed rondkomt
 • Voor je pensioengat
 • Om meer te reizen
 • Om meer vrije tijd te hebben
 • Om niet meer voor een baas te hoeven werken
 • Om je eigen gedefinieerde rijke leven te leiden

Zoals ook ik daarmee geholpen ben. En hoeveel mensen daar nog steeds over ‘nadenken’ of ‘aan het voelen’ zijn.  En vast blijven zitten in hun vechten-vluchten-bevriezen reactie op mijn aanbod. Terwijl er niets angstigs is aan de creatie van een financieel gezond leven. Integendeel. Het geeft je jouw regie terug. Alle regie-werkzaamheden die gepaard gaan met het je zorgen maken over je geld-probleem, worden vervangen door een gevoel van ruimte. Veel ruimte voor de prachtigste creaties, waaronder een prettig extra maandinkomen. Waarmee je ook weer anderen helpt aan een prettig extra maandinkomen. Wat ervoor nodig is? De eerste stap nemen en er Zijn. Ophouden met denken of voelen dat het onmogelijk is.

Jij bent het leven

Het leven wat door jou leeft, geeft er niet om hoeveel geld je op je bankrekening hebt. Jouw leven wil groeien, leren, verbinden, liefhebben, creëren en spelen. Dit is mijn uitnodiging om dat deel van jou dat resultaten wil en zich niet waardig genoeg voelt, te laten gaan. JIJ bent het resultaat. Resultaten zijn niet magisch, jij bent magisch. Alles wat er door jou ontstaat is een bonus ten opzichte van het feit dat je er bent. Je hoeft je niet te bewijzen. Het jagen op geld zorgt ervoor dat je niet een rijk en overvloedig leven leeft, maar juist daarvan wordt afgeleid en je erdoor beperkt voelt.

Je verbindt met jezelf, zodra je het verhaal opgeeft dat er iets aan je leven te repareren valt, zodra je gaat scheiden van je geldprobleem-verhaal. Dan ont-dek je hoe je leven lang hebt gewacht om creatie door jou te laten plaatsvinden. Dat je gewacht hebt op toestemming van jezelf om rijk te leven als briljante ondernemer.

Oefening

Als geld geen rol zou spelen, dan zou ik… Ga dat dan eens 24 uur doen. Financieel welbevinden is een stemming. Je stemming kies je zelf. En als dan je geld nog niet op is, doe het dan nog eens 24 uur. Kijk eens hoe het bevalt. Welke creaties er ontstaan. Welke mooie momenten. Gewoon, omdat die voortdurende onderhandeling met jezelf is afgelopen. En doe dat dan vervolgens een week, een maand, een jaar.

Ben heel benieuwd hoe deze oefening voor je gaat.

Jacqueline Moleman

Auditief ingesteld. Helder wetend. Met beide voeten op de grond. Met een enorme drive en ambitie om mijn beste blijmoedige ondernemende leven te leiden en mijn professionele vaardigheden met jou te delen. Want ik houd van het leven en van tailor made aandacht voor briljante ondernemers zoals jij, die een uniek verschil maken.

Jacqueline Moleman - Over Verbindend Zakendoen

​Ook interessant:

Leave a Reply:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Word Gezondernemer

​​​​We doen dit samen! Boek hier een korte telefonische afspraak en ik sluit je aan op de informatie die jou in no-time brengt naar mentaal, fysiek en financieel vrij gezondernemerschap.