Relaties, Team relaties

Met een droomteam bereik je meer

Jacqueline Moleman

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Met een droomteam bereik je meer

‘Teamwork makes the dream work’ of TEAM ‘Together Everybody Achieves Magic’. Zinnen die je waarschijnlijk al eens eerder hebt gehoord. Als je ooit hebt gewerkt met een team waarin wél alles klopt, dan weet je ook dat dit niet altijd gemakkelijk is…

Zelf heb ik vooral in decentraal georganiseerde bedrijven gewerkt, waarin ik functioneel de leidinggevende was van 70 inkopers en later bij een andere multinational ook van zo’n 70 verkopers in 25 landen. Ze rapporteerden allemaal aan hun eigen directeur in de vestiging van hun land. Op het moment dat je team dan sterker is dan de directe rapportagelijn en diverse directeuren je bedanken voor het resultaat dat hun medewerkers meebrengen naar hun vestiging, weet je dat je een dreamteam hebt gecreëerd.

Een sterk presterend team kan ongelooflijke resultaten halen – niet slechts een beetje, maar misschien wel 10x beter dan een gemiddeld team. Mijn droomteams realiseerden:

  • In drie jaren -/- 25% op de inkoopkosten van de groep
  • In een jaar een omzetverdubbeling van de groep

Bovendien geeft het enorm veel plezier om met zo’n team te werken. Je werk wordt ongelooflijk belonend als je wordt omgeven door je droom-team. Wie wil nou niet werken met zo’n team?

Componenten van een geweldig team:

1) Definieer een duidelijk teamdoel

2) Geef duidelijke verantwoordelijkheden

3) Positieve teamcultuur

4) Robuust teamproces

5) Terugkoppelingssysteem

6) Externe ondersteuning

De oorsprong van ‘ met een team bereik je meer.’

Deze bekende quote wordt toegeschreven aan  John Maxwell. Zijn originele quote was;

Teamwork makes the dream work, maar een visie wordt een nachtmerrie als de leider een grote droom en een slecht team heeft.

          John Maxwell

 

Teamwork makes the dream work: hoe doe je dat?

Helemaal geweldig om een hoog-presterend team te hebben, maar hoe creëeer je daadwerkelijk een dream-team? Niet iedereen beschikt van nature over leiderschap of het charisma van bekende leiders, maar het is toch mogelijk om een geweldig team te vormen. Een perfect team inhuren is de ideale manier om te starten, maar vaak is er sprake van een bestaand team dat je wilt verbeteren. Maak je geen zorgen. Ik heb nooit iemand uit mijn team laten ontslaan. De sterksten dragen de zwaksten en iedereen wil ‘bij het succes horen’ en zet zijn beste beentje voor. In mijn ervaring is geen enkel team een verloren zaak en is er genoeg te doen!

Componenten van een geweldig team

Er zijn een aantal belangrijke componenten voor een droomteam. Ongeacht de huidige staat van je bestaande team, kunnen deze onderdelen verbeterd worden. Kijk welke de meeste aandacht behoeven en focus eerst daarop. Vorm jouw hoog-presterende team als volgt…

1) Definieer een duidelijk teamdoel

Een duidelijke visie is waarschijnlijk het meest belangrijk voor elk team. Misschien is dat dezelfde als de visie voor je bedrijf, maar in een grotere organisatie heb je ook een specifieke team visie nodig. Het idee is dat je niet te ingewikkeld doet, maar iedereen samenbrengt rond een gezamenlijk doel – een doel dat iedereen motiveert en dat overeenstemt met hun individuele doelen. Gebruik eenvoudige taal die het team inspireert en bij elkaar houdt voor iets wat groter is dan henzelf!

Voor online werken met een team, is de creatie en consistent communiceren van een teamdoel belangrijk. Vaak zijn deze teamleden op afstand van de uitkomst van hun werk, dus herinner ze regelmatig aan de teamdoelen en de impact van hun werk.

2) Geef duidelijke verantwoordelijkheden

Nu je een overkoepelende visie hebt gedefinieerd, verdeel je de taken zodat elk teamlid weet hoe zijn rol en verantwoordelijkheden passen in de teamvisie. Zorg ervoor dat niemand hoeft te raden wat er moet gebeuren, dat veroorzaakt stress en onrust. Definieer waar elke persoon verantwoordelijk is en hoe zijn rol bijdraagt aan de gezamenlijke teamprestatie. Het werkt bijzonder motiverend om te begrijpen wat je rol is in het geheel en hoe je meewerkt aan de uitkomst.

3) Positieve team cultuur

De teamcultuur die na een tijdje ontstaat, bepaalt hoe teamleden met elkaar overleggen. Een ondersteunende team cultuur zorgt ervoor dat teamleden elkaar aanmoedigen, zonder hun wederzijdse verwachtingen te temperen. Dan is iedereen even bezorgd en gedreven over de teamuitkomsten en minder gedreven door individuele motivatie.

Hoe creëer je een positieve team cultuur? Als je team tamelijk homogeen is, komt een sterke team cultuur vanzelf, zoniet, dan heeft het wat meer aandacht nodig.  Een positieve team cultuur komt erop neer dat mensen elkaar aardig vinden en respecteren. Dat moedig je aan door mensen de gelegenheid te geven elkaar te begrijpen. Daarom zijn HR afdelingen ook zo gespitst op activiteiten die situaties creëren waarin teamleden elkaar leren kennen, met oefeningen waarbij ze op elkaar moeten vertrouwen.

Met het toepassen van de communicatie-regels die ook gelden om je klanten en leveranciers te begrijpen, maak je ook de samenwerking binnen je team een stuk gemakkelijker.

4) Robuust teamproces

Voordat een groep met individuen een ‘droomteam’ genoemd kan worden, is er een vastgestelde manier van samenwerking nodig. Dit houdt bijvoorbeeld in: regelmatig (wellicht wekelijks) een team meeting als manier om te delen waar iedereen aan werkt en een communicatie-methode (bijvoorbeeld app groep). Individuele een-op-een vergaderingen zijn ook een belangrijk deel van een solide team proces.

Ook is een vergaderproces nodig. Op de agenda kan staan: mededelingen, uitstaande taken van vorige week, plan voor de komende week, individuele en team ‘wins’ en uitdagingen delen en vragen stellen.

Het is ook een goed idee om een team overeenkomst te maken. Dat is een live document dat een regelmatige update krijgt zodra er een lastig onderwerp is in de teamsamenwerking. Zaken als: de verwachtingen van teamleden (uren, beschikbaarheid, etc.), communicatiestijl en -richtlijnen, gereedschappen en richtlijnen wanneer welke te gebruiken. Zodra er discussies ontstaan, worden deze besproken met de teamovereenkomst in de hand en het team kan samen besluiten om wijzigingen aan te brengen, indien nodig.

5) Terugkoppelingssysteem

Weten wat er werkt en wat er verbeterd mag worden, zorgt voor een feedback systeem die zowel het teamlid als het team nodig heeft. Zonder terugkoppeling is het lastig om de motivatie en bereidheid tot verbetering vast te houden. Feedback kan op verschillende manieren – aankondigingen, positieve erkenning in het team, individuele assessments en regelmatige KPI-rapportage van de teamvoortgang. Succes vieren is een belangrijk voor een goed presterend team. Maak je teamoverwinningen memorabel en de moeite waard om naar te streven!

6) Externe ondersteuning

Zelfs de beste teams zijn niet succesvol zonder de juiste ondersteuning. Afhankelijk van de situatie, is dit senior management ondersteuning, relevante fondsenwerving of ondersteuning door een adviesorgaan.

Een team dat intern goed samenwerkt, maar geen contact houdt met de buitenwereld, wordt gefrustreerd en gedesinteresseerd. Maar al te snel daalt het moraal en de teamleden vertrekken of doen alleen nog het hoognodige.

Hoe je team enthousiast blijft

Ja, teamwork makes the dream work, maar er is iets meer nodig dan alleen maar een groep mensen bij elkaar brengen en hopen dat het goedkomt. Een team heeft structuur en leiding nodig voor de beste teamprestatie. Een sterke leider kan veranderingen aanbrengen om de teamprestatie te verbeteren, maar evengoed kan elk teamlid dat doen. Zodra je een goed presterend team hebt met vertrouwen, sterke en respectvolle relaties tussen de teamleden onderling, begrijp je oprecht hoe je met jouw team jouw droom waarmaakt.

 

Welk persoonlijkstype laat jij zien aan jouw team? Doe hier het assessment:

Welk persoonlijkheidstype laat jij zien?

Welk persoonlijkheidstype laat jij zien?

  • Stap 1
  • Stap 2
  • Stap 3
  • Stap 4
  • Stap 5
  • Stap 6
  • Stap 7
  • Stap 8
  • Stap 9
  • Stap 10

Welk van onderstaande zinnen heeft betrekking op jou?

1. Perfectionist

 

 

Jacqueline Moleman

Auditief ingesteld. Helder wetend. Met beide voeten op de grond. Met een enorme drive en ambitie om mijn beste blijmoedige ondernemende leven te leiden en mijn professionele vaardigheden met jou te delen. Want ik houd van het leven en van tailor made aandacht voor briljante ondernemers zoals jij, die een uniek verschil maken.

Jacqueline Moleman - Over Verbindend Zakendoen

Ook interessant:

Leave a Reply:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat denkt j​​e klant echt !?

​​​Download ​de Gids met ​30 ​Verborgen ​Gedachten van ​je ​Klanten. Van onschatbare waarde, omdat ze heel wat verder gaan dan wat ​ze j​e toevertrouwen. Aandachtsmarketing en klantbegrip wint!