Persoonlijke relaties, Relaties

Upgrade voor ondernemers

Jacqueline Moleman

Hoe je jouw onderbewustzijn elk kwartaal kunt upgraden

Ik ben nogal een doener. Er zijn niet veel ervaringen die ik nog niet heb beleefd. Ooit zei Herman Brood tegen zijn vader: ‘ Ik spaar geen geld, ik spaar mooie momenten.’ Dat spreekt mij bijzonder aan. Voordat ik ondernemer werd werkte ik aan continuous improvement projecten in produktie-hallen en logistiek. Hoe zit dat dan met ondernemers, hoe kunnen wij onszelf continue blijven verbeteren? Hoe ga je altijd vooruit? Ik ging op onderzoek uit.

 “Een geest die is uitgerekt door een nieuwe ervaring, kan nooit teruggaan naar zijn oude dimensies.”

– Oliver Wendell Holmes, Jr.

Je “normale” leven weerspiegelt het niveau van je onderbewustzijn. Je onderbewustzijn bepaalt 95% procent van je gedrag. Over dat gedrag denk je niet al teveel na. Je normale leven is wat er nu gebeurt, terwijl je deze woorden leest. Het is wat normaal, voorspelbaar en comfortabel aanvoelt.

Jouw omgeving ondersteunt jouw ‘normale’ leven

Je externe omgeving is de ultieme feedback-lus. Het vertelt je heel duidelijk wat voor jou ‘normaal’ is. Wil je weten wat je onderbewustzijn van plan is en waar het zich bevindt? Wat is “normaal” voor jou? Wat zie je om je heen en buiten je? Dat is je onderbewuste realiteit. In het ideale geval, wanneer je jouw omgeving bekijkt, zou je dankbaarheid, vertrouwen en een beetje angst moeten ervaren.

 • Dankbaarheid  voor alles in je leven, wetende dat alles uiteindelijk een geschenk is en dat het leven steeds overvloediger wordt.
 • Vertrouwen in alles om je heen, omdat je huidige omgeving bewijs is dat je tastbare vooruitgang boekt. Je huidige normaal is veel beter dan je vorige normaal.
 • Angst over hoe dingen kunnen veranderen en verbeteren. Ondanks dat je ongelooflijk dankbaar en aanwezig bent voor je huidige realiteit, heb je ook grote dingen te doen en plekken om naartoe te gaan. Je weigert vast te zitten op elk bewust niveau. Je gaat altijd vooruit.

Wat is nu voor jou als ondernemer nu ‘normaal’?

 • Hoe ziet je huidige normale leven eruit?
 • Hoe gezond is je huidige lichaam?
 • Hoe krachtig zijn uw huidige relaties?
 • Hoe gaat het met je huidige onderneming?
 • Hoeveel verdien je momenteel?
 • Met welke mensen ben je nu omringd?

Je bent het product van je peergroep. Je peergroep reflecteert naar jou het niveau van je onderbewuste evolutie. Hoe geavanceerd zijn de mensen om je heen? Wat weerspiegelen hun dagelijkse gedragingen over jou en jouw normen? Hoe interessant zijn de gesprekken die je hebt? Hoe uitdagend zijn de projecten waaraan je werkt? Hoe groot is de toekomst waarnaar je streeft?

Hoe jij je ‘normaal’ elk kwartaal kunt upgraden

Vier zeer eenvoudige en krachtige vragen om jezelf elk kwartaal te stellen.

 • “Winnende prestaties? Terugkijkend op het afgelopen kwartaal, wat zijn de dingen die jou het meest trots maken op wat je hebt bereikt? “
 • “Wat is actueel? Als je kijkt naar alles wat er vandaag aan de hand is, op welke aandachts- en voortgangsgebieden heb je dan het meeste vertrouwen? ‘
 • “Groter en beter ? Welke nieuwe dingen geven je nu het grootste gevoel van opwinding, kijkend naar het volgende kwartaal? ‘
 • “Wat zijn de vijf nieuwe ‘sprongen’ die je nu kunt bereiken die je volgende 90 dagen een geweldig kwartaal zullen maken, ongeacht wat er nog meer gebeurt?”

Waarom zijn deze vragen zo belangrijk?

Om te beginnen wordt je zelfvertrouwen -  wat een weerspiegeling is van je vermogen om grote nieuwe uitdagingen aan te gaan en als persoon te groeien  - bepaald door je recente eerdere gedrag. Met andere woorden, je hebt misschien een paar jaar geleden grote overwinningen behaald, maar als je recent geen grote vooruitgang boekt, zul je geen zelfvertrouwen hebben. Als je recent geen grote vooruitgang hebt geboekt, leef je waarschijnlijk in je verleden. Je verwijst waarschijnlijk regelmatig naar je verleden in pogingen om te valideren dat je een succesvol of slim persoon bent. Eerlijk gezegd win je niet aan zelfvertrouwen als je de afgelopen 90 dagen niets belangrijks hebt gedaan. Heb je echter het afgelopen kwartaal vooruitgang geboekt, dan zal jouw huidige realiteit dat bewijzen. Je omgeving zal anders zijn en een nieuwe ‘normaal’ weerspiegelen

Hoe werkt dit? Begin dagelijks met ‘onbewust verbeterend gedrag’

Elke beslissing die je neemt, geeft signalen aan jezelf terug naar het type persoon dat je bent. Je identiteit is extreem vloeiend en kneedbaar. Deze wordt voortdurend bijgewerkt op basis van jouw ervaringen en keuzes. Wanneer je negatieve keuzes elimineert en steeds betere en meer doelgerichte keuzes maakt, wordt je identiteit bijgewerkt. Simpel gezegd zijn er drie soorten gedrag:

 1. Onderbewust ondersteunend gedrag: dit zijn gedragingen die je huidige ‘normaal’ weerspiegelen. Dit is je status quo en zijn de gedragingen die:
 • niet veel risico inhouden
 • niet veel emotie creëren
 • worden ondersteund door je huidige omgeving.

     2. Onderbewustzijn dat gedrag verslaat: dit zijn gedragingen die onder je huidige ‘normale’ liggen, die je feitelijk als persoon doen afwijken. Je kunt bijvoorbeeld een bepaald niveau van lichamelijke fitheid hebben waarvoor een specifieke hoeveelheid voeding en lichaamsbeweging nodig is. Als je voedsel eet onder je huidige niveau van gezondheid, is dat onbewust verslaand gedrag.

     3. Onderbewustzijn bevorderend gedrag: dit zijn gedragingen die je huidige gevoel van ‘normaal’ verbrijzelen. Met andere woorden, dit zijn gedragingen die geen weerspiegeling zijn van je eerdere gedrag en je huidige omgeving. Dit zijn gedragingen van een niveau of twee hoger dan hoe je normaal werkt.

 • Hoeveel onbewust verbeterend gedrag voer je dagelijks uit?
 • Wanneer heb je voor het laatst een training gedaan die je systeem volledig heeft geschokt, op een goede manier?
 • Wanneer zei je voor het laatst ‘nee’ tegen het junkfood dat je eigenlijk niet wilde?
 • Wanneer was de laatste keer dat je vroeg opstond en meteen begon te werken aan je eerste prioriteit?
 • Wanneer heb je je geliefde voor het laatst bezien en benaderd alsof hij/zij nog niet de jouwe was?
 • Wanneer heb je voor het laatst gehandeld vanuit je ideale toekomst, in tegenstelling tot het opereren vanuit je huidige realiteit?
 • Wat zou je vandaag kunnen doen om de toekomst weer te geven die je van plan bent te leven?

Verwijder uit je huidige realiteit alles wat niet ‘geweldig’  is

“Je kunt het onbelangrijke van praktisch alles niet overschatten.”

– John C. Maxwell

Er zijn twee zeer eenvoudige tests die je kunt uitvoeren om te bepalen waar je je tijd verspilt. Het is belangrijk om te beseffen dat ten minste 80% van de dingen die je momenteel doet, je houden waar je nu bent. Er zijn slechts een handvol dingen die je momenteel doet die jou vooruit helpen. Wat bedoel ik hiermee? Het gedrag dat je hier heeft gebracht, is niet het gedrag dat je brengt waar je naar toe wilt. Een “normale” dag van vandaag, kan drie jaar geleden een absoluut geestverruimende dag zijn geweest. Drie jaar geleden was het absoluut niet normaal dat ik de winter in de Zuid-Spaanse zon doorbracht. Het is echter heel belangrijk om op te merken dat, hoewel mijn huidige “normale” gedragingen ver zijn opgewaardeerd ten opzichte van mijn “normale” gedragingen drie jaar geleden, dat ik niet door kan gaan met mijn huidige “normale” gedragingen als ik van plan ben op telkens opnieuw weer mijn leven 10X beter te maken.

Dat brengt me bij de twee oefeningen

 • 80/20 je leven : kijk eens goed naar je leven. Wat zijn de weinige dingen die je momenteel vooruit trekken? Wie zijn de weinige mensen die je meer aan je toekomst herinneren dan aan je verleden of huidige realiteit? Ben je bereid om de grote stap vooruit te zetten en het gedrag en de activiteiten en relaties te verwijderen die een “normale” realiteit weerspiegelen die niet langer interessant is in vergelijking met waar je van plan bent naar toe te gaan?
 • “Echt wel!” of “Nee”: dit is een eenvoudige test ontwikkeld door Derek Sivers die je elke 90 dagen moet uitvoeren. Naarmate je succesvoller wordt in je leven, zal er steeds meer lawaai en verwarring zijn die je aantrekt. Je moet steeds beter worden in het alleen nastreven van die dingen die volledig aansluiten bij de toekomst die je wilt creëren. Je moet tegen bijna alles NEE zeggen en diep vooruitgaan in die dingen die een impact van 10X of 100X zullen creëren in de nabije en lange termijn toekomst.

Wat misschien eerst onderdeel was van de 20% die jouw wereld op zijn kop zette, zit nu misschien in de 80%, waardoor je vastzit. Wat je hier hebt, zal je daar niet krijgen.

“Hunkeren zo intens naar het resultaat dat het werk niet relevant is.”

– Tim Grover

Volgens Dan Sullivan opereer je in een van deze twee economieën:

 • De resultaten economie
 • De tijd- en inspanningseconomie

In de resultateneconomie ben je bereid alles te doen wat nodig is om het gewenste resultaat te behalen. Om Jim Rohn te citeren: “Hoe groter het ‘waarom’, hoe gemakkelijker het ‘hoe’.” 

Wanneer je waarom groots, helder en meeslepend is, kun je prima activiteiten ondernemen die op dit moment niet per sé leuk of plezierig zijn. Het is prima om het zware werk te doen om beter te worden, je mag falen of om hulp vragen. Je bent de confrontatie met de emotionele schok van iets nieuws aangegaan en je hebt het gewaagd iets innovatiefs te proberen. Je bent niet gehecht aan de resultaten van de uitvoering. Je bent volledig aanpasbaar en flexibel. Je bent volledig toegewijd aan een specifiek resultaat en doel – maar je bent niet trots of gehecht aan de resultaten en emotionele ervaringen die je onderweg hebt.

Wanneer je grote en gewaagde strategieën toepast om je doelen te bereiken, onderdruk dan je emoties niet. Maak er contact mee, waardeer en erken ze. Maar je laat ze je niet stoppen. In plaats daarvan sta je toe dat die emoties deel blijven uitmaken van de huidige situatie terwijl je proactief op weg gaat naar het doel van je verlangen.

 • Je vermijdt geen harde emotionele ervaringen.
 • Je negeert en onderdrukt je emoties niet.
 • Je woont met ze.
 • Je ervaart ze.
 • Maar je staat niet toe dat ze je stoppen.

Je beweegt in de richting van je grootste doelen en waarden, wetende dat je lichaam en geest zich uiteindelijk zullen aanpassen, en dat de intense emotionele ervaring die je hebt zal verdwijnen – zich zal aanpassen aan een nieuw ‘normaal’.

 • Je onderbewustzijn is zichzelf aan het upgraden.
 • Je normen voor jezelf zijn verheven.
 • Je dagelijkse gedrag en resultaten verbeteren.
 • Je omgeving is veranderd – de ultieme feedback-lus.
 • Je tolereert niet langer vervelende en oninteressante gesprekken of projecten.

Toch weet je hoe snel je je zult aanpassen aan deze nieuwe norm – ongeacht hoe goed deze is vergeleken met je verleden. En je bent vastbesloten om nooit te stoppen. Terwijl de meeste mensen meer om hun status geven, geeft jij meer om je groei. Je bent toegewijd aan het groeien en verstoren van wat normaal is. Je bent altijd aan het innoveren en verbeteren en veranderen. Groei is jouw status.

Albert Einstein zei het treffend:

“Je mate van intelligentie is je vermogen om te veranderen.”

Investeer in jezelf

 • Je huidige gevoel van “normaal” is wat je momenteel verdient.
 • Je niveau van je onderbewustzijn is je huidige standaard van je eigenwaarde.
 • Wat verdien je?
 • Welk niveau van geluk?
 • Welk niveau van verbinding met je hogere macht?
 • Welk inkomensniveau?
 • Welk leerniveau?
 • Welk niveau van verbinding en bijdrage?
 • Welk diepteniveau?

De snelste manier om je onderbewuste gevoel dat je het niet ‘verdient’ te vernietigen, is door in jezelf te investeren. Wanneer je geld uitgeeft aan je doelen en dromen, geef je aan jezelf aan dat je meer verdient dan je momenteel hebt. Je bent niet langer tevreden met wat je hebt. Je bent toegewijd aan iets groters. De meeste ondernemers geven de hele dag geld uit aan amusement, junkfood en afleiding, maar ze zullen niet investeren in onbewuste ervaringen. 

Wat zou er gebeuren als je een personal trainer inhuurt? Zou je dat als een kost of een investering zien?

Wat zou er gebeuren als je een mentor of een privécoach zou inhuren of lid zou worden van een mastermind? Zou je dat als een kostenpost of een investering zien?

Als je die dingen als een kostenpost ziet, dan heb je een slachtoffermentaliteit. Je wilt dat andere mensen het werk voor je doen. Wanneer je dingen als een investering ziet, besef je dat je de kracht hebt om je eigen ervaring te creëren. Je weet dat door te investeren in jezelf en de groei te ervaren, je je gevoel van ‘normaal’ leven verbetert.

Verdien je een personal trainer? Of is dat frivool?

Verdien je het om een ​​privécoach te hebben? Of is dat misschien iets voor een paar jaar later?

Verdien je het om 10x het geld te verdienen dat je momenteel verdient? Nou, hoe denk je dat je dat niveau bereikt, wanneer je dagelijks blijft werken met gedrag dat je huidige realiteit weerspiegelt? De enige manier om je onderbewustzijn naar boven te schalen, is door nu groot in je toekomst te investeren. Het kost je niets. Voor diegenen die op groei zijn gericht is alles een investering.

Elke relatie is een investering. Elke beslissing is een investering. Elk moment is een investering, omdat al deze dingen je vooruit brengen naar de toekomst die je jezelf al hebt toegezegd. Zonder investering ben je niet toegewijd.  Dat is een wet van menselijke aard. Jouw mate van betrokkenheid wordt weerspiegeld in je diepgaande persoonlijke en financiële investering. Hoe geïnvesteerd bent jij in jouw doelen? Wat zou er met je onderbewuste systeem en de feedback-lus van je omgeving gebeuren als je micro-investeringen zou gaan doen? Wat zou er met jouw peergroep gebeuren als jij nu in een betere peergroep zou gaan investeren? Wat zou er met je relaties gebeuren als je de mensen met wie je wilt samenwerken, gaat faciliteren en helpen?

Conclusie

De prijs van het upgraden van je onderbewustzijn staat voor een nieuwe toekomst. Wanneer je een nieuwe toekomst tegemoet gaat, zult je onzekerheid en verwarring ervaren. Maar je kunt die verwarring doorstaan ​​met de hulp van de juiste mensen en met toewijding aan je doelen.

De meeste mensen zullen de mist van verwarring en onzekerheid niet aangaan. In plaats daarvan zullen ze blijven waar het voor hen veilig en ‘normaal’ voelt. Ze zullen hun ‘normaal’ niet upgraden of hun leven elk kwartaal transformeren. Ze leven niet in de resultateneconomie – waar ze krijgen wat ze willen omdat ze met minder geen genoegen nemen. Ze zullen dingen en mensen in hun leven verdragen die onbevredigend en niet opwindend zijn, omdat ze niet geloven dat ze beter verdienen. Ze zullen niet in zichzelf investeren.

Maar wat wil jij? Hoe ziet jouw leven er uit over 90 dagen? Wat zal jouw omgeving over 90 dagen over jou zeggen? Welk niveau van vertrouwen zul jij hebben op basis van jouw bewijsmateriaal om je heen? 

Jacqueline Moleman

Auditief ingesteld. Helder wetend. Met beide voeten op de grond. Met een enorme drive en ambitie om mijn beste blijmoedige ondernemende leven te leiden en mijn professionele vaardigheden met jou te delen. Want ik houd van het leven en van tailor made aandacht voor briljante ondernemers zoals jij, die een uniek verschil maken.

Jacqueline Moleman - Over Verbindend Zakendoen

​Ook interessant:

Leave a Reply:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Prettig Samenwerken begint hier

​​​​Download hier de Checklist voor Prettige Samenwerking met alle vragen die je stelt voor een optimale samenwerking, van onschatbare waarde omdat ze rechtstreeks uit mijn praktijk komen en je ze meteen kan inzetten.