Onderhandelen, zakendoen

10 tips voor jouw beste onderhandeling

Jacqueline Moleman

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 10 tips voor jouw beste onderhandeling

Vrouwen vinden onderhandelen net zo erg als naar de tandarts gaan voor een wortelkanaalbehandeling – mannen zien het als een spel dat ze willen winnen. Of zoals op de foto…

Als je naar onderhandelingen kijkt als naar een pijnlijk proces, dan heb je een kleine kans dat je er goed in wordt of het zelfs maar wilt leren. Aan de andere kant: als je het ziet als een spel dat je persé wilt winnen, waar blijft dan de andere partij? Dit is in het kort het probleem van veel ondernemers met onderhandelen: ze doen het niet of ze doen het niet effectief.

Er zijn veel onderhandelingsmomenten. Realiseer je je dat iedereen onderhandelt: op je werk, thuis, als manager, als verkoper, als klant. Daarom is het noodzakelijk dat je het onderhandelingsproces niet ziet als een bron van conflict, maar als een moment van samenwerking. Een manier om een JA te krijgen op je voorstel.

Onderstaand mijn tien tips om onderhandelingsangst te overwinnen en het onderhandelings’spel’ effectief te spelen.

1. Ken de definitie van het win-win onderhandelen

Mijn nummer 1-regel voor alle succesvolle onderhandelingen is: het moet een win-win oplossing zijn voor beide partijen. Partijen helpen elkaar om samen die win-win te realiseren. Waar word jij blij van? Waar word ik blij van? Dat zijn de vragen die je samen beantwoordt. Met als beloning: de koper koopt de waarde die hij wil. De verkoper heeft de verkoop gedaan tegen de condities die hij wil. Beide partijen blij. Met deze instelling ben je klaar om je onderhandelingsvaardigheden te gaan verbeteren.

2. Weet wat je tegenhoudt om te onderhandelen

Vooral vrouwen aarzelen om te onderhandelen. Ze zijn bang om gezien te worden als bedelaar, autodealer of erger nog: als een bitch. Veelal komt dit voort uit de opvoeding: lief zijn, meisjes die vragen worden overgeslagen. Inmiddels is het gelukkig anders en weten we:

[tweetquote]Meisjes die zwijgen, zullen het niet krijgen[/tweetquote].

Wetenschappelijk is onderzocht dat als je weet te onderhandelen volgens de regels van het spel, de andere partij je juist meer waardeert. Immers, je helpt elkaar aan een goede overeenkomst.

3. Concentreer je eerst op het terugbrengen van inkoopuitgaven

Alles wat je niet uitgeeft, hoef je niet te verdienen. Een waarheid als een koe die geldt voor zowel persoonlijke als bedrijfsuitgaven. Voor elke euro die je uitgeeft moet je er twee verdienen. Vraag je dus bij elke uitgave af: wat wil ik echt, heb ik het echt nodig, staat mijn bankrekening het toe, ken ik mijn alternatieven en heb ik de beste overeenkomst onderhandeld? Als het antwoord ‘ja’ is: doen die aankoop. En je dan realiseren dat je zojuist geld hebt verdiend dat je niet via je klanten hoeft ‘binnen te halen’, of dat je minder uren hoeft te werken voor hetzelfde winstresultaat voor je bedrijf. Een euforisch Yes!!!-moment.

4. Begin met een win-win mindset

Je bent dus niet aan het bedelen, je doet gewoon zaken. De verkoper doet de verkoop, jij bespaart geld op je aankoop. Geld dat je wellicht weer bij dezelfde leverancier besteedt aan iets anders.

5. Oefening baart de kunst van het onderhandelen

Het is verstandig om een grote aankoop te onderhandelen, maar waarom zou je niet oefenen met kleinere aankopen? Zie het als een spier die training nodig heeft. In het begin is het nog ongemakkelijk, daarna krijg je er plezier in en word je er steeds beter in. Met het gewenste resultaat.

6. Wees een aardige onderhandelingspartner

Met name vrouwen zijn goed in het aangaan en onderhouden van een relatie die kan leiden tot goede overeenkomsten. Bouw een verstandhouding op met de andere partij, dat verhoogt het vertrouwen en daarmee de gunfactor onderling. Humor helpt daarbij enorm 🙂

7. Onderhandel met de juiste persoon

Soms ben je in een winkel of heb je een gesprek met een mogelijke leverancier en de persoon aan wie je korting vraagt, zegt dat hij niet kan of mag onderhandelen. Vraag dan naar de manager of de eigenaar, degene die wel mag beslissen en wellicht weet dat hij graag verkoopt wat jij vraagt.

8. Wees bereid om NEE te zeggen

“Nee” is het meest krachtige onderhandelingswoord, maar veel ondernemers vinden het moeilijk om uit te spreken. Ze willen iedereen tevreden stellen, conflicten vermijden, aardig gevonden worden. Om een goede onderhandelaar te zijn, moet je in staat zijn om duidelijk en gedecideerd “nee” te zeggen. Wees altijd bereid ervan weg te lopen – Onderhandel nooit zonder opties of alternatieven. Als er teveel afhangt van een positieve uitkomst van een onderhandeling, verlies je de mogelijkheid om “nee” te zeggen.

9. Doe alsof je voor een ander onderhandelt

Relaties zijn belangrijk voor je en daarom neem je een onderhandeling vaak persoonlijk. Als je onderhandelt alsof je voor een ander onderhandelt, wordt het vaak gemakkelijker. Ik heb het zelf vaak gedaan: salarisonderhandelingen met in m’n achterhoofd wat ik voor mijn kinderen met het extra geld zou gaan doen. Wat ook helpt is dat je onderhandelt vanuit je rol: je rol als moeder, je rol als leverancier of als klant. Onthoud dat onderhandelingen NOOIT een persoonlijk onderwerp zijn!

10. Luister goed

Dit is een sterk punt voor vrouwen, gebruik het in je voordeel. Onderhandelaars zijn als detectives. Ze stellen open vragen en luisteren dan naar het antwoord. De andere partij vertelt je zeker wat je moet weten om tot een win-winovereenkomst te komen en wat zijn werkelijke behoeften zijn waarvoor jij een oplossing kunt bieden met deze overeenkomst. Je hoeft alleen maar te luisteren. Een effectieve luisteraar volgt de 90/10 regel – stel vragen en luister 90 procent van de tijd en praat slechts 10 procent van de tijd. Moedig de ander aan door veel open vragen te stellen – dat zijn vragen die je niet kunt beantwoorden met een simpele “ja” of “nee.”

Wat houdt of hield jou tegen om te onderhandelen? Welke van de bovenstaande tips spreekt je het meest aan? Laat het hieronder weten en inspireer anderen met je reactie.

Jacqueline Moleman

Auditief ingesteld. Helder wetend. Met beide voeten op de grond. Met een enorme drive en ambitie om mijn beste blijmoedige ondernemende leven te leiden en mijn professionele vaardigheden met jou te delen. Want ik houd van het leven en van tailor made aandacht voor briljante ondernemers zoals jij, die een uniek verschil maken.

Jacqueline Moleman - Over Verbindend Zakendoen

​Ook interessant:

Leave a Reply:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat denkt j​​e klant echt !?

​​​Download ​de Gids met ​30 ​Verborgen ​Gedachten van ​je ​Klanten. Van onschatbare waarde, omdat ze heel wat verder gaan dan wat ​ze j​e toevertrouwen. Aandachtsmarketing en klantbegrip wint!