Onderhandelen, zakendoen

Wat is belangrijker? Verkopen of inkopen?

Jacqueline Moleman

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat is belangrijker? Verkopen of inkopen?

Al heel lang heb ik het idee dat ik een waarheid aan het verkondigen ben, die maar weinig bedrijven doorzien. Winst maak je gemakkelijker als je aan het inkopen bent! Huh, maar…als ik niets verkoop verdien ik toch niets? Enne… Als ik niets verkoop, wat doe ik dan met mijn inkopen? Allemaal waar! Waarom blijf ik dan bij mijn waarheid: winst maak je gemakkelijker aan de inkoopkant?

Denk even met me mee en google ook even op Du Pont Analyse. En bedenk dat: verkoopomzet -/- kosten = winst. Zowel in je leven als in je bedrijf heb je een keuze. Besteed ik tijd en energie aan het reduceren van mijn kosten? Bedenk ik me bij mijn geplande inkopen:

 1. inkopen | Jacqueline Moleman | Exceed ExpectationsHeb ik het nodig?
 2. Heb ik het geld ervoor (over)?
 3. Zijn er betere alternatieven?
 4. Heb ik de beste overeenkomst onderhandeld?

Of besteed ik tijd en energie aan het verhogen van mijn verkoopomzet? Wat levert het gemakkelijkst winst op? Een inkoopbesparing geeft meteen winst. Er hoeven immers geen kosten meer vanaf. Een verkoopomzetverhoging gaat gepaard met kosten (zo’n 50%!) die je moet besteden aan marketing, back-office, personeel, kantoorpand, leaseauto, levering dienst of product etc. Met andere woorden: als je op je inkoopkosten 10.000 Euro bespaard, hoef je 20.000 Euro minder verkoopomzet te maken voor dezelfde winst. Dat is interessant!

inkopen voor vrouwen | Jacqueline Moleman | Exceed ExpectationsDan hoor ik je denken. Da’s toch logisch? Dat zou je zeggen. De multinationals waar ik werkte vonden nog steeds dat de verkopers een veel belangrijkere baan hadden dan de inkopers. Uiteraard was ik het daar niet mee eens… Inmiddels heb ik het verkoopvak ook doorgrond. Mystiek alom. Waar het op neerkomt? Zowel verkopers als inkopers hebben dezelfde taak: elkaar helpen aan de beste overeenkomst. Niet meer en niet minder. Feitelijk gebruiken we dezelfde vaardigheden. Een goede inkoper is ook een goede verkoper en omgekeerd. Je helpt elkaar namelijk aan de beste overeenkomst voor beide partijen: Win-win. Waarom zou je anders zaken doen?

Hoe pas ik dit gegeven nu toe in mijn leven en in mijn bedrijven? Ik begin met mijn kosten zo laag mogelijk te houden. Dus ik geef niet uit wat ik niet nodig heb. En ik onderhandel over mijn aankopen. Voor mij is het naast mijn vak nu ook echt een sport en een tweede natuur geworden. Het stelt mij in staat om met super lage kosten bedrijven op te starten en er voor te zorgen dat ze niet kunnen omvallen. Bovendien hoef ik niet met een business plan (volgens Annemarie van Gaal: een winstwensmodel) naar een investeerder te gaan om te smeken om geld. Ik verdien het klant voor klant voor klant. En omdat mijn persoonlijke en mijn bedrijfskosten laag zijn heb ik ‘gewoon’ een leuk leven! Tijd en de vrijheid om me bezig te houden met de dingen waar het mij om gaat. Energie om te genieten van elk moment. Of ik nu werk of niet. Geld om te herinvesteren in mijn bedrijf en daar weer winst mee te maken. Het hebben van die keuze geeft een enorm gevoel van vrijheid en rijkdom.

Wat betekent gemakkelijk winst maken voor jou?

inkopen is geweldig! Jacqueline Moleman | Exceed ExpectationsEen verrassend nieuwe blik op je leven en op je bedrijfsvoering. Met zomaar de gelegenheid om heel snel het leven en het bedrijf te hebben waar je altijd al van droomde. Of je klanten te kiezen. In mijn geval de klanten die echt een verschil willen maken. Ik vertel je er graag meer over tijdens de Business check. Zo’n gesprek heeft een klant van mij pas nog 20.000 Euro winst* opgeleverd. Nu ben ik dus benieuwd of jij een verschil wilt maken:

* Wat zou voor jou winst betekenen ten opzichte van je huidige situatie?

Jacqueline Moleman

Auditief ingesteld. Helder wetend. Met beide voeten op de grond. Met een enorme drive en ambitie om mijn beste blijmoedige ondernemende leven te leiden en mijn professionele vaardigheden met jou te delen. Want ik houd van het leven en van tailor made aandacht voor briljante ondernemers zoals jij, die een uniek verschil maken.

Jacqueline Moleman - Over Verbindend Zakendoen

​Ook interessant:

Leave a Reply:

 1. Vandaag kreeg ik bericht van mijn garage dat de herstelling aan mijn auto meer dan 4000€ zou kosten, en ze wensten eerst mijn goedkeuring voor ze er aan begonnen.
  Mijn wagen is al 5j oud, en dus afgeschreven voor de belastingen en bovendien staan er al 250.000km op de teller?
  Ik ging eerst kijken naar een goede 2e hands, van 3j oud met 55000km op de teller en die kostte 14000€. Daar nam ik een foto van en dan reed ik terug naar de garage om de vervangwagen terug te brengen. De verkoper daar probeerde me eerst een nieuwe te verkopen voor 34000€. Ik toonde hem het alternatief dat ik had en zei hem dat als hij beter kon, hij zaken kon doen. Uiteindelijk toverde hij een directiewagen uit zijn hoed van 2014 met 30000km op de teller en met de terugname van mijn oude wrak kwam de prijs op 12999€. Dus 21000€ gespaard ! Daar moet ik enkele maanden voor werken anders!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat denkt j​​e klant echt !?

​​​Download ​de Gids met ​30 ​Verborgen ​Gedachten van ​je ​Klanten. Van onschatbare waarde, omdat ze heel wat verder gaan dan wat ​ze j​e toevertrouwen. Aandachtsmarketing en klantbegrip wint!