Onderhandelen, zakendoen

7 redenen waarom vrouwen niet onderhandelen

Jacqueline Moleman

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 7 redenen waarom vrouwen niet onderhandelen

Die oprechte vraag kreeg ik van een vriendin van mij: “Hoe komt het dat ik er niet aan moet denken om te onderhandelen, terwijl jij het zo leuk vindt?” Als professioneel onderhandelaar kan ik er slechts naar raden, dus ik interviewde een aantal succesvolle zakenvrouwen. Ook zij hebben te maken met hun eigen ‘ongerede’ bezwaren of die van de mannen en vrouwen om hen heen. Tijd voor een update, hoog tijd om hier iets aan te doen!

7 redenen voor vrouwen om niet te onderhandelen

1. Vrouwen zijn vooral gericht op het aangaan en onderhouden van relaties. Ze zijn vaak bang dat stevig onderhandelen ten koste van de relatie gaat. Vrouwen scheiden vaak de zaak niet van de persoon.

2. Vrouwen zijn minder dan mannen geneigd om risico te nemen.

3. Vrouwen hebben meer dan mannen oog voor het algemene belang. Als we ‘met z’n allen de zeilen bij moeten zetten’, zijn vrouwen geneigd hun onderhandelingen voor een hoger uurtarief of een beter resultaat voor zichzelf op te geven.

4. Vrouwen hechten veel waarde aan het begrip rechtvaardigheid: “als ik het krijg, is het eerlijk dat de ander het ook krijgt.”

5. Vrouwen zijn meer gericht op de inhoud en het belang van hun bijdrage. Mannen zijn meer gericht op status en hierarchie. Vrouwen denken vaak dat anderen wel zien hoe goed ze zijn en hoe hard ze werken.

6. Vrouwen zijn meer bescheiden dan mannen en vinden het moeilijk om hun territorium te claimen of ruimte in te nemen. Ze vragen zich af of ze het wel waard zijn en of ze het wel verdiend hebben. Het kan immers altijd beter en ze willen vooral niet opscheppen.

7. Vrouwen kunnen zich goed verplaatsen in de argumenten van de onderhandelingspartner. Ze laten vervolgens vaak als eerste hun eigen belangen schieten.

 

onderhandelen altijd een speciale prijs | Jacqueline Moleman | Exceed Expectations

Wat is jouw reden om al dan niet te onderhandelen? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.

 

Jacqueline Moleman

Auditief ingesteld. Helder wetend. Met beide voeten op de grond. Met een enorme drive en ambitie om mijn beste blijmoedige ondernemende leven te leiden en mijn professionele vaardigheden met jou te delen. Want ik houd van het leven en van tailor made aandacht voor briljante ondernemers zoals jij, die een uniek verschil maken.

Jacqueline Moleman - Over Verbindend Zakendoen

​Ook interessant:

Leave a Reply:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat denkt j​​e klant echt !?

​​​Download ​de Gids met ​30 ​Verborgen ​Gedachten van ​je ​Klanten. Van onschatbare waarde, omdat ze heel wat verder gaan dan wat ​ze j​e toevertrouwen. Aandachtsmarketing en klantbegrip wint!