zakendoen, Zelfleiderschap

Harde ondernemerslessen

Jacqueline Moleman

Vandaag kreeg ik een bericht van een zeer succesvolle onderneemster. Precies een jaar geleden voerde ik in haar bedrijf mijn Business Check uit en bood ik haar mijn diensten aan. Deze had ze niet nodig, het ging immers geweldig en haar omzet was met zeven cijfers veel hoger dan de mijne. Ze had haar ondernemerslessen al lang geleden geleerd.

Soms zou ik willen dat ik geen gelijk kreeg, maar deze zag ik van mijlenver aankomen. Dit was het bericht dat ik van haar ontving: “Ik ben er een half jaar geleden achtergekomen dat we het helemaal niet zo goed deden als we dachten… we hadden onze focus vooral op de inkomstenkant en niet zozeer (of beter gezegd, we negeerden) de kostenkant. En de uitgaven waren hoog, enorm hoog. Niemand die ik de schuld kon geven, alleen mezelf. Mijn bedrijf was in een diepe crisis beland en ik moest snel, beslist en hard ingrijpen.

Om een lang verhaal kort te maken…Ik heb ongeveer een miljoen Euro (!) aan onnodige kosten gereduceerd en ons personeelsbestand gehalveerd. Je kunt je voorstellen dat dit proces pijnlijk en duur was, maar het moest gebeuren.

Daarna ging ik door met het reduceren van kosten en het stoppen met verliesgevende activiteiten. Mijn bedrijf is nu weer stabiel en winstgevend. Laten we zeggen: gezond.

Uiteindelijk heeft het niet geleid tot een faillissement, maar dat had zomaar kunnen gebeuren, als ik niet had ingegrepen. Daarvoor had ik al mijn energie, geld, tijd en focus nodig.

Op dit moment heb ik de behoefte om mijn bedrijf te simplificeren, systematiseren en organiseren, zodat het kan functioneren zonder dat ik van iedereen de hand vasthoud. Ik heb mijn les geleerd, denk ik. Weet je, ik ben ook gewoon moe en wil graag op vakantie zonder dat het weer misloopt. Wil je me daarmee helpen?”

Een heel harde les, die ik met haar toestemming aan je doorgeef.

  1. Werk aan je bedrijf in plaats van er in.
  2. Zorg dat je altijd weet hoe het met je kosten en winstmarge staat.
  3. Wat doen jouw mensen, hoe delegeer je, hoe leid je ze zodat ze zelfsturend werken?
  4. Hoeveel extra inkomensstromen heb je?
  5. Roep tijdig de hulp in van een business coach. Deze verdient haar geld dubbel en dwars terug.

En wat nu?

Deze onderneemster gaat nu eerst een lange vakantie houden en uitrusten. Als ze terugkomt, heb ik haar bedrijfsprocessen verder gestroomlijnd, haar team zelfsturend gemaakt en ligt er geen grote berg e-mails op haar te wachten. Sterker nog, ik identificeerde voor haar al een aantal extra besparingsmogelijkheden in tijd en geld, waar ik haar team alvast mee aan de slag laat gaan.

Wanneer kun jij op vakantie?

Wat houdt jou tegen om vakantie te nemen? Hoe zou het voor jou zijn als je een maandje vrij kon nemen van je bedrijf en bij terugkomst alles weer keurig gestroomlijnd op je wacht? Wat zou voor jou een reden zijn om vervanging te zoeken voor een bepaalde periode? En hoe vind je die dan?

 

 

Jacqueline Moleman

Auditief ingesteld. Helder wetend. Met beide voeten op de grond. Met een enorme drive en ambitie om mijn beste blijmoedige ondernemende leven te leiden en mijn professionele vaardigheden met jou te delen. Want ik houd van het leven en van tailor made aandacht voor briljante ondernemers zoals jij, die een uniek verschil maken.

Jacqueline Moleman - Over Verbindend Zakendoen

​Ook interessant:

Leave a Reply:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat denkt j​​e klant echt !?

​​​Download ​de Gids met ​30 ​Verborgen ​Gedachten van ​je ​Klanten. Van onschatbare waarde, omdat ze heel wat verder gaan dan wat ​ze j​e toevertrouwen. Aandachtsmarketing en klantbegrip wint!